Publicat de: Claudia | octombrie 21, 2009

mituri

Am urmărit diverse comentarii pe bloguri legate de campania Există viață despre CET, precum și articolele apărute în presă. Orice dezbatere este binevenită, pentru că din ea pot apărea numeroase soluții la probleme identificate… până în prezent însă am descoperit numeroase mituri, idei și atitudini greșite care circulă prin urbe și care, cred eu, ar fi bine să fie clarificate.

1. CET este la ora actuală beneficiara a 3 tipuri diferite de subvenții (dacă mai descoperiți și altele, le primim cu plăcere :D). Avem după cum urmează: subvenție din bugetul local (adică banii municipiului Brașov), subvenție din bugetul național (bani de la guvern) și subvenția pentru încălzire (inventată de guvernul Năstase și destinată nevoiașilor – discutabil cum este folosită la ora actuală). În mod eronat când se discută de subvenția locală, lumea se gândește la subvenția pentru încălzire!!! Campania militează pentru blocarea subvenției din bugetul local – după cum puteți și voi observa, ar fi dificil de făcut o campanie națională, într-un an electoral și nici nu discutăm de banii săracilor…

2. Indiferent de care subvenție discutăm, că este locală, națională sau pentru încălzire, acei bani nu vin nici de la Doamne-Doamne, nici de la extratereștri și nici din investițiile cu randament mare făcute de AGA CET! Banii de subvenții provin din taxe și impozite diverse plătite de cetățeni: eu, tu, noi toți, indiferent că suntem sau nu clienți CET.

3. Dacă ați avut ghinionul să nu vă debranșați de la CET până în prezent, cel puțin puteți spera ca o parte din ce dați să vi se întoarcă în serviciile subvenționate (când vă gândiți la asta, puneți mâna pe caloriferul rece, care încă nu funcționează din cauză că sistemului îi ia minim 2 săptămâni să se pornească… și dacă tot nu v-ați trezit la realitate, faceți un duș cu apa rece care curge de multe luni pe conducta de apă caldă 😉 )

4. Dacă sunteți fericiți că v-ați debranșat și considerați că nu ar trebui nici măcar să vă doară în partea dorsală de CET și clienții ei, gândiți-vă că plătiți de 3 ori susținerea CET și, dacă, vă încadrați în plafoanele guvernului, poate sunteți beneficiari ai subvenției de încălzire… ceea ce între noi fie vorba nu vă face altceva decât niște milogi la pomana statului, când de fapt, dacă nu ați mai plăti acele subvenții idioate, ați putea să vă suportați singuri costurile încălzirii, cu demnitatea pe care o meritați. În plus, s-ar putea să vă aflați printre nefericiții părinți ai căror copii îngheață de frig în clasă, pentru că școala e racordată la CET…

5. Și dacă tot mai aveți dubii, gândiți-vă că există persoane care din motive mai mult sau mai puțin obiective nu și-au plătit facturile la CET… și că acele persoane, în loc să fie executate sau, în cazuri obiective, ajutate de către Serviciile Sociale, vor fi fericiții beneficiari ai ștergerii penalităților, facilitate oferită cu generozitate de dl. Primar și de managementul CET… asta în timp ce voi, fraierii, v-ați plătit facturile cu regularitate (indiferent dacă erau sau nu umflate), crezând că aceasta este regula unui sistem democratic funcțional…

6. Subvenția plătită CET anul acesta, doar de către Consiliul Local Brașov este de 20 milioane lei (noi). Majoritatea nu puteți vizualiza această sumă. Vă ajut eu, cu un calcul matematic simplu:

20.000.000 lei împărțit la 7.000 lei (costul unei centrale termice) = 2.857 apartamente

20.000.000 lei împărțit la 3.000 lei (costul unor panouri electrice) = 6.667 apartamente

20.000.000 lei împărțit la 1.000 lei (costul a 2 calorifere și un boiler) = 20.000 apartamente

Dacă Consilierii locali ar avea bun simț, problema CET s-ar rezolva instant și Brașovul ar redeveni un oraș civilizat în mai puțin de 1 an… nedumerirea mea este de ce nu se dorește rezolvarea problemei?????

7. A nu îți lăsa clienții să se debranșeze, când tu nu ești capabil să le furnizezi servicii la un standard minim de calitate și a le mai cere și bani, este un abuz incredibil, girat cu seninătate de niște persoane alese să servească binele cetățenilor. Indiferent de titlurile pompoase care apar în presa locală, știm cu toții că perioada electorală va ține până în decembrie… doar falimentul CET – legat la aparate – rămâne o constantă.

Singurul lucru cert, care nu este mit este următorul: schimbarea nu vine decât cu acțiune!

Publicitate

Răspunsuri

  1. […] This post was Twitted by clabvro […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: